woensdag 20 januari 2016

Groeten uit Moskou

Wie vorig jaar een bezoek bracht aan de tentoonstelling 'Kunst in de Kantfabriek', weet dat kunst echt wel leeft in Vilvoorde. De tentoonstelling georganiseerd door Gilbert Putteman kende een groot succes. Je kon er onder meer werken van binnen- en buitenlandse kunstenaars bewonderen. Maar ook van een stadsgenoot: Ulrike Bolenz.

Deze in Duitsland geboren kunstenares uit de Marie Duchéstraat studeerde af aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten in Kassel. Twintig jaar geleden ruilde ze Berlijn in voor Vilvoorde, en in 2008 verwierf ze de Belgische nationaliteit. Vanuit de Zennestad verovert deze kunstenares de hele wereld met haar unieke werken, die zich in verschillende private en openbare collecties bevinden. Zo plaatste ze zich in 2013 in de spotlights tijdens de befaamde Biënnale van Venetië. En in 2014 stelde ze tijdens een unieke solo-expositie in Steenokkerzeel verschillende werken tentoon, waaronder drie schilderijen met de beeltenis van Jean-Luc Dehaene. Een van die portretten hangt trouwens in het Vilvoords gemeentehuis, in de zaal waar de openbare zittingen van de gemeenteraad plaatsvinden.

Van links naar rechts: Geert Laureys, Celie Dehaene en Ulrike Bolenz
Bron: het Nieuwsblad

Na de tentoonstelling in Steenokkerzeel gaat het heel snel. Via Grimbergs curator Barbara Dietrich komt Ulrike in contact met Iwona Malewicz, een kleindochter van de broer van de Russische schilder Kazimir Malewicz. Iwona Malewicz organiseert regelmatig belangrijke tentoonstellingen in Rusland en in andere werelddelen. Omwille van Ulrikes merkwaardige internationale traject werd een van haar werken uit de reeks 'Zeven zuilen der lachenden' enkele weken geleden opgenomen in de permanente collectie van het prestigieuze MMOMA in Moskou. Iets wat maar weinig Belgische Kunstenaars haar hebben voorgedaan. De officiële voorstelling gebeurde in aanwezigheid van een tweehonderdtal genodigden en verschillende Russische tv-zenders.

Voorstelling van de zuil in het MMOMA, in aanwezigheid van onder meer Iwona Malewicz, Zurab Tsereteli (Voorzitter van het MMOMA), Barbara Dietrich en Belgisch ambassadeur in Moskou Alex Van Meeuwen.

De zuilen maken deel uit van één groot project en zullen op zeven strategische plaatsen op zeven continenten geplaatst worden. De boodschap die ze met haar zuilen wil brengen, is er een van vrede, veiligheid en stabiliteit, thema's die meer dan ooit actueel zijn. Voorlopig zijn er twee zuilen klaar. De eerste gaat naar de Verenigde Naties in New York. Over de rest wordt nog volop overleg gepleegd.

Wie graag meer wil weten over deze grote kunstenares en benieuwd is of ze ook in onze stad haar mosterd haalt, verwijs ik door naar haar website. Maar of je nu een kunstliefhebber bent of niet, we mogen en moeten zelfs trots zijn dat we iemand met zo 'n talent in ons midden hebben. En zo zijn er hier nog van die monumenten. Benieuwd welke? Wordt vervolgd!

Met dank aan Gilbert Putteman voor deze culturele bijdrage.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten